Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een veiligheidstuigje en een "regulier" tuigje

Een veiligheidstuigje heeft naast de borstband ook een buikband. Hiermee voorkom je dat het tuigje over de kop getrokken kan worden bij een tegengestelde beweging. Alle tuigjes zonder buikband, dus ook de K3, zijn gevaarlijke tuigjes waar een hond met gemak uit ontsnapt.

Waarom moet ik mijn hond dubbel aanlijnen in het begin

Een riem kan altijd uit je hand glippen. Bij een onverwachte ruk of een onvoorziene omstandigheid. Daarom raden wij aan om 1 roem aan het tuigje te doen en 1 riem aan de halsband. Het liefste een martingale halsband die samentrekt om de hals op het moment dat de hond trekt aan de riem. Ook kunt u gebruik maken van een heupgordel waar u de riem aan bevestigd.

Wat is een martingale halsband

Een martingale halsband heeft een speciaal systeem. De band hangt ontspannen los om de nek van de hond. Pas als de hond trekt aan de riem trekt de band zich samen om de hals. Het is de ideale halsband om ontsnappen te voorkomen terwijl de band heel comfortabel is voor de hond. En de band ziet er ook nog eens prachtig uit!

Kan mijn hond echt niet ontsnappen met een veiligheidstuigje?

We zijn daar heel eerlijk in; dat kunnen we u niet voor 100% garanderen omdat dit afhangt van meer factoren. Zo moet het tuigje goed aansluiten op het lichaam van uw hond. Ook kan een hond ontsnappen doordat bijvoorbeeld de riem uit de handen glipt. Tip: gebruik een heupgordel. Ook ontsnappen veel honden uit de tuin of uit huis. Een hond kan in een fractie van een seconde ontsnappen wees dus altijd waakzaam. U reduceert het ontsnappingsgevaar met een veiligheidstuigje met zeker 98%. Bij uw bestelling ontvangt u van ons ook een flyer met tips om ontsnappen te voorkomen zowel in als buiten het huis.

Wat is de levertijd van de veiligheidstuigjes

De veiligheidstuigjes zijn op voorraad tenzij anders vermeld. Als u besteld en betaald wordt het dezelfde dag of de werkdag daarna verzonden. Het lever moment hangt natuurlijk af van het land waar u woont en hangt af van de vervoerder. Meestal is dat binnen 2 werkdagen.

Hoe meet ik de juiste maat

Als de hond nog niet bij u is vraag dan of ze deze in het asiel willen opmeten. Mensen voelen hierbij vaak een drempel.. "ja ze zijn daar zo druk".. maar vergeet niet; ook de rescuer in het buitenland heeft er alle belang bij dat uw hond veilig aankomt! En ook in het buitenland verkopen ze meetlinten! 

Meetmethode: u meet met een meetlint de borstomvang net achter de voorpoten. Dan meet u de buikomvang, dit ter hoogte van de laatste rib. Dan meet u de ruglengte van nek tot ter hoogte van de laatste rib. U vergelijkt dan de afmetingen met de beschreven afmetingen op de site. Komt u er niet uit? Stuur dan een appje aan ons.

Waarom wordt een flexlijn (zo'n uitrolbare lijn) afgeraden

Deze lijnen geven slechte controle over je hond. Bovendien vallen ze snel uit je handen. Dan valt dat grote handvat op de grond en als de hond in paniek is klotst dat ding achter de hond aan waardoor de paniek nog groter. Sommige bieden daarvoor een polslus aan. Dit raden wij af. Bij een ferme ruk aan de riem kan uw pols breken. Daarbij.. u blijft dan gewend aan de flexlijn en bestaat de kans groot dat u de polslus een keer vergeet. En, nogmaals, u heeft geen goede controle over uw hond. beter gebruikt u een riem van bijv 3 of 5 meter.

Tips als je hond toch zoek is geraakt!

Ondanks dat je zo je best hebt gedaan.. een hond kan ontsnappen in minder dan een halve seconde. Wat moet je doen?

  • Bel naar Hondenzoekgroep.nl zij geven je de eerste tips wat je moet doen!
  • Blijf vooral RUSTIG! 
  • Zorg dat niet iedereen gaat jagen op de hond, volg de aanwijzingen van de hondenzoekgroep op
  • Ben je in het bos en met de auto.. zorg dat iemand bij je auto is zet zo nodig de auto deur open en laat het persoon afstand houden van de auto. Jij zelf zoekt op de plek van de vermissing maar ga niet het hele bos rond omdat de hond anders gedesoriënteerd raakt.
  • Het is handig als iemand anders voor jou de vermist meldingen gaat doen bijv bij de Dierenambulance zodat jij kunt gaan zoeken
  • Laat dat persoon ook de chipregistratie nakijken of alle gegevens nog kloppen.
  • Is je hond vanuit huis ontsnapt? Zet dan voordeur en/of tuinhekje open, zorg wel dat evt andere huisdieren niet kunnen ontsnappen
  • Stel vast een geurbron veilig van je hond, voor het geval een speurhond moet worden ingezet. Een geurbron (bijv een deken waar de hond op ligt) doe je in een plastic zak en sluit je goed af.